Bir marka tescil başvurusu, başvurulduğu ülke sınırları içerisinde koruma sağlamaktadır. Yurtdışında yatırımlarda bulanacak firma yada şahısların kendi ülkelerinde yaptıkları başvurular haricinde, isteyecekleri diğer ülkeler içerisinde de marka tescil başvurusunda bulunabilirler.
Yurt dışı başvuruları hem süreci hemde masrafları açısından zorlukla yürütülen işlemlerdir. Ancak 01.01.1999 tarihin'de Türkiye'nin Madrid Protokol'üne dahil olmasıyla birlikte tescilin zorlukları büyük ölçüde azaltılmış ve maaliyetleri minimum seviyeye geriletilmiştir. Madrid Protokül'ünde ülkemizin de yer almasıyla birlikte protokol'e üye olan ülkeler arasında toplu başvurular gerçekleştirilebilmektedir.
Protokol kapsamında tüm avrupa ülkelerinin yanı sıra A.B.D ve Rusya gibi diğer önde gelen devletler de yer almaktadır. |