• Facebook Sayfamız
  • Twitter Sayfamız
  • Youtube Kanalımız
  • İnstagram Sayfamız
  • Site RSS

Coğrafi İşaret

Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi İşaret; Belirgin bir özelliği, unvanı ya da başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge ya da ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim ya da işaretlere denir.

Coğrafi işaretler, diğerlerinden farklı kılıcı niteliği ile öne çıkan ve yer aldığı alan veya bölge ile özdeşmiş doğal ürünler, maden, tarım el sanatları ile endüstri ürünlerine verilen işaretlere denir.

Şile bezi, Ezine peyniri, Ege pamuğu, Kayseri pastırması, Antep fıstığı, Çorum leblebisi vb.

Menşe Adı: Bu işaretin koruma altına alınmasına konu olan ürünün üretiminde bulunulması, işlenmesi ve diğer yapılan işlemlerinin hepsi, sınırları kararlaştırılmış coğrafi bölgede yapılmak mükellefinde ise bu hususta yer alan işaretlere menşe adı ismi denir.

Mahreç İşareti: Ürünün üretiminde bulunulması, işlenmesi ve diğer işlemlerinden minimum birinin, sınırları kararlaştırılmış coğrafi bölgede yapılması zorunda ise bu hususta yer alan işaretlere mahreç işareti ismi verilir.

Mahreç işaretine konu olan ürünün özelliklerinden en az birinin o yöreden kaynaklanması şartıyla, yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. Bu üretimde, bulundukları coğrafi bölgeye mahsus olan üretim şekillerinin aynen faaliyet ettirilmesi ve aynı ürün kalitesine sahip olması şarttır.

Bir ürünün işaret şeklinde telaffuz edilmesi adına bir takım aktörleri bulundurması gerekmektedir. Bu aktörler şu şekilde sıralanabilir:

· Belirli bir coğrafya

· Ürün İsmi (İşaret)

· Ürünü farklı kılan niteliğinin bulunması

· Ürünü farklı kılan nitelikler ile coğrafya arasında ilişkisinin bulunması

Gözlem Marka Patent Ofisi olarak Coğrafi İşaret tescilinde size bir telefon kadar yakınız.

Hizmet Bölgelerimiz
Copyright © 2004 - 2024 www.gozlempatent.com.tr Tüm hakları saklıdır. Yazılım hakları NF Web Tasarım’a aittir.